top of page
Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Zužitkování rajčat po italsku

Rajčata dozrávají a vy je nestíháte zkonzumovat? Chuť domácích rajčat se nejvíc docení v čerstvém "syrovém" stavu. Ovšem ani tepelně zpracovaná nejsou rajčata z vlastní zahrádky marná. No a pokud už vám rajčata lezou ušima, vytvořte z nich trvanlivé výrobky na zimu, abyste si připomněli letní dny a těšili se na novou sezónu.



Rajče je skvělou zdravou přílohou všech studených večeří ať už máte k jídlu obložený chleba, pomazánku, toasty nebo hemenex. Koktejlová rajčátka jsou výborná na grilu ve špízech nebo s ostatní zeleninou (cuketa, papriky, žampiony, cibule,...).


Pokud máte opravdu velkou úrodu, jistě přemýšlíte jak s ní naložit, abyste ji zužitkovali co nejlépe. Českou klasikou je čalamáda (základ do směsi na topinky, omáčky na těstoviny, apod.), stačí přidat cibuli, papriky a třeba i cukety. Z rajčat můžete také vytvořit protlak nebo kečup. Zkuste letos něco jiného...


Rajčata jsou základem italské kuchyně ať už jako boloňská omáčka na špagety, sugo (omáčka na pizzu) nebo bruschetty. A co teprv sušená rajčátka v oleji coby delikatesa k sýru a vínu.



Bruschette


Do malé mističky odlijte trochu olivového oleje a prolisujte do něj 1-2 stroužky česneku. Bagety na dopečení překrojte podélně napůl, mašlovačkou potřete směsí oleje a česneku a dejte do trouby na 180° na cca 10 minut. Mezitím si nakrájejte čerstvá rajčata na malé kostičky, přidejte nadrobno nakrájenou červenou cibuli, sůl, pepř, čerstvou bazalku, trochu olivového oleje a octu balsamico. Promíchejte,




Sugo


Slupku rajčat nařízněte do kříže, spařte je 2 minuty ve vroucí vodě a nechte vychladnout. Oloupejte, rozkrojte napůl, odstraňte bubák a nakrájejte na kostičky. Cibulku nakrájejte najemno, česnek prolisujte a dohromady zlehka osmahněte. Přidejte rajčata, čerstvou nebo sušenou bazalku, sůl, cukr a vařte na mírném ohni 2-3 hodiny. Pro přímou spotřebu nebo uložení do ledničky (vydrží cca měsíc) použijte vychladlou omáčku. Pokud si ji chcete navařit do zásoby, ještě horkou plňte do vymytých sklenic a sterilizujte.



Sušená rajčata v oleji


Pro tyto účely jsou lepší menší rajčátka (sušení netrvá tak dlouho), která si omyjete a překrojíte svisle napůl (skrz bubák). Sušit můžete dvěma způsoby - a) v sušičce b) v troubě na 100° při pootevřených dvířkách. U druhé varianty vyskládejte rajčata na pečicí papír dužinou nahoru. Posolte, pocukrujte, přidejte bylinky dle vlastní chuti (oregano, bazalku, tymián,...). Pokud máte přebytky čerstvé bazalky, můžete přidat celé lístky až k upečeným vychladlým rajčatům při skládání do sklenice společně se stroužkem česneku. Zalijete olivovým olejem a uskladníte v lednici.


Sušení trvá několik hodin, avšak neměli byste je přesušit úplně do křupava!


TIP: Zkuste na prkénku k vínu vyměnit eidam za mozarellu, klobásu za olivy a kyselou okurku za sušená rajčátka.



Buon appetito!

347 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page