Možná už jste našli svého favorita, možná tu "nejlepší" odrůdu teprve hledáte. Na trhu existuje přes 100 vyšlechtěných odrůd rajčat a každé má něco do sebe. Jak si ale vybrat tu správnou?
Kam s ním?
První otázku, na kterou si musíte odpovědět je: Kde budu rajčata pěstovat? Na otevřeném záhonu, ve fóliovníků, ve skleníku, v nádobách u domu nebo v truhlíku na okně? Podle toho nasměrujte svoji pozornost na odrůdy tyčkové, keříkové nebo balkónové.
Tyčková rajčata potřebují postupné vylamování bočních výhonů a vyvazování k opoře. K tomu nejlépe poslouží dřevěná zástěna či kroucené kovové tyče. Některé odrůdy se mohou vyšplhat až do výšky dvou metrů pokud mají příznivé podmínky.
Keříková rajčata jsou méně náročná na "údržbu", dorůsají do cca metrové výšky, boční výhony se nevylamují a jako opora hravě poslouží bambusová tyčka.
Odrůdy balkónových rajčat jsou vhodné i do menších nádob a tak je můžete hravě pěstovat na okenním parapetu.
Standardní, obří nebo malinké?
Podle způsobu spotřeby se pak zaměřte na rajče s velkými nebo malými plody. Pro tepelné zpracování, na těstoviny, na rajčatovou omáčku nebo domácí kečup jsou lepší větší rajčata. Mezi standard patří odrůda Tornado F1, Orkado nebo Hana. Mezi skleníkové a fóliovníkové typy patří například Dafné, Pedro, Ateron aj. Velkoplodé odrůdy poznáte už podle názvu - Beefmaster, Brutus, Yellowstone nebo Hugo, připomínající spíše papriku než rajče.
Do salátu, na jednohubky nebo jen tak na zobání jsou lepší menší třešňové odrůdy. Mezi tyčkové červené odrůdy patří Rubinka, Cherolla, Bejbino, Spencer, datlové Mandat či Radana. Žluté odrůdy Goldkrone, žluté hruštičky Perun. Chuťově výborné je také melírované rajče melounové. Do truhlíku se pak hodí Bajaja či Vilma plodící červená koktejlová rajčátka, do oranžova zbarvený Venus nebo žlutý Aztek.
Kdy chcete sklízet?
Podle délky vegetace dělíme rajčata podobně jako jiné plodiny na velmi rané, rané, polorané, polopozdní a pozdní. Velmi rané odrůdy mají vegetační dobu okolo 80 dnů, zato pozdní až 130 dnů. Pokud chcete sklízet dozrávající plody průběžně celé léto, nakombinujte více odrůd podle délky "životního" cyklu.
Specifické požadavky
Poloraná keříčková Karla, Pavlína či Proton a polopozdní Spencer mají dlouhou skladovatelnost. Býčí srdce je výborné na lečo. Beefmaster má tenkou slupku a je skvělý na grilování. Tipo F1 se honosí velkými výnosy.
Konkrétní charakteristiku vybraných odrůd najdete třeba tady: http://www.jinazahrada.cz/rady-inspirace/124-rajcata-vybirame-chytre
Od semínka nebo ze sazenice?
Vypěstovat si rajče od semínka nebo si koupit sazenice v zahradnictví? To záleží čistě na tom, kolik peněz, času a úsilí chcete své úrodě věnovat. Za pytlíček s třiceti semínky dáte od 15 do 50 korun dle odrůdy a tutéž sumu vydáte za jednu již vzrostlou sazeničku.
Vlastní předpěstování ovšem vyžaduje pořízení základního vybavení, nastudování postupu výsevu, vytvoření vhodných podmínek, pravidelné zavlažování a kontrolu klíčků. Nákladnější avšak na manipulaci snazší jsou minipařníčky = set podmisky, sadbovače a průhledného krytu, který urychlí proces klíčení. Použít můžete samozřejmě i samotné sadbovací misky, kelímky od jogurtu, mističky a skleníkový efekt vytvoříte pomocí potravinové fólie do doby, než klíčky přerostou okraj misky. Možná si oblíbíte rašelinové květníky, protože jsou kompostovatelné, rsp. rostliny přesadíte včetně květníku a ten se po čase v půdě rozloží. Tyto způsoby počítají s pěstováním ve výsevném substrátu. Kdo se nerad "hrabe v hlíně" může zkusit rašelinové jiffy (slisované destičky s otvorem pro semínko, které po zalití nabobtnají, ovšem jejich obal najdete v kompostu i po několika letech).
Každopádně, rajčata do skleníku vyséváme už v polovině února, rajčata "na ven" až začátkem března. Po 4-5 týdnech přesadíme do květníků o průměru alespoň 8 cm se Zahradnickým substrátem. Poté můžete sazenice začít přihnojovat KRISTALONEM Start a postupně otužovat (ideální teplota je 15 stupňů). Do fóliovníku vysazujeme v dubnu, do záhonu až po zmrzlých.
Pro bohatou úrodu k sežrání doporučujeme použít v kombinaci s KRISTALONEM žížalí vodu Vitality Komplex.
Comments