Chcete mít voňavé a účinné bylinky stále po ruce? Bez ohledu na počasí a roční období? Přinášíme vám pár rad pro uchovávání bylinek, které mají využití jistě v každé domácnosti.
Prosolení
Jedná se o méně oblíbený způsob, což je trochu škoda. Z takto uložených bylin sůl vykouzlí krásné aroma a k tomu dokonale uchová. Tímto způsobem zpracované byliny neztrácejí barvu, neplesnivějí a ani se jinak nekazí. Bylinky jsou samozřejmě výrazně slané, a proto už pokrmy nedosolujte. Nejlepší způsob je vrstvení (4 díly bylin na 1 díl soli) za mírného pěchování. Do soli je možné naložit všechny zelené byliny, ty s většími listy nasekejte. Uchovávejte na suchém a chladném místě.
Nakládání
Bylinu uchováte a zároveň s ní ochutíte olej nebo ocet. Při nakládání do oleje nezapomínejte, že nemá zrovna ideální konzervační schopnosti. Takto naložené bylinky pomalu hnědnou, a sebemenší přísun vzduchu zapříčiní, že se rostlinky mohou kazit a olej se zakalí. Skleničky nechávejte na chladném tmavém místě a dbejte na to, aby byly bylinky vždy potopené, nesmějí vyčnívat nad hladinu. Asi tak po čtrnácti dnech můžete olej přecedit, jelikož bylinky již svoji práci odvedly a ve sklenici z nich zůstalo jen to nejlepší.
Zmražení
Tato forma konzervace je v dnešní době nejoblíbenější pro svoji jednoduchost a praktičnost. Navíc neztratíme většinu cenných látek a zachováme barvu nati. Bylinky použijte co nejčerstvější. Vyberte nepoškozené kousky s krásně zelenými listy. K mražení je ideální bylinka s většími, šťavnatými listy jako je máta, libeček, petrželka a rostlinky s křehkými stvoly jako má pažitka. Bylinky sbírejte ráno, kdy mají nejvíc šťávy. Sluncem rozpálené lístky uvolňují éterické oleje do okolí, což je sice pro okolí příjemné, ale to, co byste z ní chtěli uchovat především, nenávratně uniká.
Tip:
rostlinky můžete jemně nasekat nožem a nebo vložit větší svazky opláchnutých lístků do robotu
využijte tvořítko na ledové kostky, naklaďte hromádky směsi do jednotlivých otvorů a zalijte je čistou vodou
zmrzlé kostky vyloupněte a přemístěte je do sáčku nebo krabičky
Chlazení
Jedná se krátkodobý, ale účinný způsob, se kterým si také čerstvé lístky ponechají svěžest. V ledničce vydrží déle a v lepším stavu než ve sklenici s vodou. Bylinky můžete ponechat v chladničce asi týden. Kdykoliv se ale můžete samozřejmě rozhodnout pro libovolný způsob trvalejší konzervace.
Tip:
rostlinky sbírejte po ránu a vybírejte pouze nepoškozené, zelené části
krabičky nebo sáčky s bylinkami postříkejte mlhou z rozprašovače, zachováte čerstvost
vložte do ledničky do místa určeném pro zeleninu
krabičku můžete přikrýt, ale ne zcela, aby k ní mohl vzduch
Sušení
Jedná se o tradiční metodu, kdy svazky bylin provoní a zkrášlí kuchyň. Nesušte bylinky na přímém slunci, ale zavěste je na suché, teplé a dobře větrané místo. Rostlinky je možné také sušit v mikrovlnce. Zabalené v ubrousku se budou sušit maximálně 4 minuty.
Comments