top of page
Obrázek autoraAGRO CS a.s.

Cuketové hody

Čas dozrávání cuket je tu! Jsou nejenom zdravé a dietní (obsahují velké množství vitamínů, minerálů a vody), ale i to, že se dají připravit na několik způsobů. Můžete je zapékat, smažit, grilovat, dusit, vařit,...



Přinášíme vám tipy na lehké letní pokrmy, aneb cuketa 7x jinak.



Cuketová polévka se slaninou


Budete potřebovat:

olivový olej, cibuli, 2 stroužky česneku, 100 g anglické slaniny, čerstvý tymián, cuketu, litr drůbežího vývaru, sůl a pepř, pečivo


Postup:

Na olivovém oleji osmahněte do sklovata nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a slaninu. Přidejte lžičku čerstvých tymiánových lístků (nebo špetku sušeného), cuketu na kostičky a chvíli opékejte. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a přiveďte k varu, vařte do změknutí cukety. Podávejte s pečivem nebo opečenými krutony.



Cuketové bramboráky


Budete potřebovat:

0,5 kg cukety, 2 větší brambory, menší cibule, 3 stroužky česneku, lžička soli, 250 g hladké mouky, trochu strouhanky, 2 vejce, špetka muškátového květu, drcený kmín, majoránka, pepř, rostlinný olej,


Postup:

Cuketu a brambory oloupeme, nastrouháme do větší mísy (cuketu nahrubo a brambory najemno) a necháme chvíli stát, až pustí vodu. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slijeme vodu z cukety a brambor. Smícháme, přidáme vejce, hladkou mouku a strouhanku. Dochutíme solí a kořením. Z hustého cuketového těsta tvoříme placičky. Pečeme na pánvi na rozpáleném oleji z každé strany asi 5 minut. Hotové placičky pokládáme na papírový ubrousek, abychom je zbavili přebytečného oleje.



Cuket existuje mnoho druhů a čím víc je necháte přerůst, tím větší semínka mají.


Těstoviny s cuketou a parmskou šunkou


Budete potřebovat:

kelímek tučného bílého jogurtu či zakysané smetany, lžička nasekaného rozmarýnu, 2 lžíce lístků bazalky, 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky, 50 g strouhaného parmazánu, olivový olej, stroužek česneku, balení parmské šunky, 1 malá sušená chilli paprička, cuketa, sůl, balení těstovin


Postup:

Do jogurtu vmíchejte nasekané bylinky, sůl a nechte pár minut odležet při pokojové teplotě. Těstoviny dejte vařit dle návodu do osolené vody. Mezitím si v pánvi na oleji krátce zpěňte česnek a chilli papričku. Přidejte cuketu nakrájenou na tenké plátky nebo nudličky, osolte a míchejte asi 5 minut, až bude cuketa opečená, ale ještě pevná na skus. Do uvařených a slitých těstovin vmíchejte obsah pánvičky, jogurtovou zálivku, nakrájenou šunku a strouhaný parmazán. Podávejte ozdobené hoblinami parmazánu, případně lístky bazalky.



Rychlá hrníčková cuketová buchta


Budete potřebovat:

3 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky cukru krupice, prášek do pečiva, vanilkový cukr, 2 lžičky skořice, 1 lžíce kakaa, 2 hrnky nastrouhané cukety, 3 vejce, hrnek mléka, ½ hrnku rostlinného oleje


Postup:

Nejprve smíchejte sypké suroviny. Potom přidejte cuketu, vejce, mléko, olej a promíchejte. Pečte na 180 °C půl až tři čtvrtě hodiny.



Exotické špízy s kuřecím masem, paprikou a cuketou


Budete potřebovat:

0,5 kg kuřecích prsou bez kůže, 4 lžíce červené thajské kari pasty , 4 lžíce kokosového mléka, 2 červené papriky, 2 červené cibule, cuketa, limetková šťáva, vařená rýže, máta a petrželka


Postup:

Kuřecí prsa nakrájejte na kostky a v misce rovnoměrně obalte ve směsi z červené thajské kari pasty a kokosového mléka. Papriku, cuketu a cibuli nakrájejte na větší kousky. Zeleninu a maso napíchejte na jehly a opékejte cca 10 minut ze všech stran. Podávejte pokapané limetkovou šťávou a vařenou rýží smíchanou s mátou a petrželkou.



Slaný cuketový koláč


Budete potřebovat:

lžíce olivového oleje, cibule, 2 stroužky česneku, 4 plátky slaniny, 0,5 kg cukety, 250 g balkánského sýra, 200 g tvarohu, 3 lžíce nasekané pažitky, sůl, pepř, 5 vajec, 150 g hladké mouky, kypřicí prášek do pečiva


Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Na oleji osmahněte cibuli, česnek a slaninu. Pak přendejte do mísy, přidejte nastrouhanou cuketu, rozdrobený sýr, tvaroh, žloutky, pažitku, sůl a pepř a důkladně promíchejte. Nakonec lehce vmíchejte moukou smíchanou s kypřicím práškem a bílky ve formě sněhu. Těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem. Povrch uhlaď­te a pečte 40–45 minut, dokud koláč lehce nezezlátne. Podávejte nakrájené na čtverce.





Lasagne s cuketou a lilkem


Budete potřebovat:

4 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, ¾ litru polotučného mléka, 2 bobkové listy, 1 lžička citronové kůry, muškátový oříšek, lžíce olivového oleje, cibule, 2 stroužky česneku, větší cuketa, menší lilek, plechovka konzervovaných loupaných rajčat, sůl, pepř, 1 balení lasagní, parmazán.


Postup:

Nejprve si z másla, mléka, hladké mouky, citronové kůry a bobkového listu si připravte bešamel. Ve větší pánvi na olivovém oleji zprudka osmahněte cibuli a česnek, přihoďte cuketu i lilek nakrájené na kolečka a opékejte doměkka. Pak přidejte rajčata, osolte, opepřete a duste dalších dvacet minut. Z bešamelu vyjměte bobkový list a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Troubu předehřejte na 180°C. Vrstvěte bešamel, lasagne (suché, nevařené), zeleninové ragú, lasagne, bešamel, lasagne, ragú a nakonec sýr. Pečte zhruba 45 minut.




Dobrou chuť! :)

51 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

댓글


bottom of page